Cupcakes iz temne čokolode
Testo:
  • 8 žlic masla
  • 6 g grenke nasekljane čokolade
  • 3/4 skodelice oz. 11 g moke
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 3/4 žličke pecilnega praška
  • 2 jajci
  • 3/4 skodelice oz. 16 g sladkorja
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 skodelice oz. 12 g kisle smetane
  • 1/2 skodelice oz. 4,5 g kakava v prahu
    (najboljši je temni kakav za kolače)
Krema:
  • 1 skodelica sladkorja v prahu
  • 1 skodelica kremastega kikirikijevega masla ali nutelle
  • 5 žlic masla sobne temperature
  • 3/4 žličke vanilijevega ekstrakta
  • 1/4 žličke soli
  • 1/3 skodelice stepene sladke smetane
  • papirčki
Navodila:
Nastavimo mrežo na sredino pečice, ogrejemo na 175°C. Pekač oz. modelčke obložimo s papirčki. Maslo, čokolado in kakav stopimo v vodni kopeli in mešamo dokler zmes ni enakomerna. Potem zmes ohladimo. V manjši posodi vmešamo moko, sodo in pecilni prašek. Vmešamo jajca v drugi srednje veliki posodi, dodamo sladkor, vanilijo in sol, mešamo dokler ni popolnoma penasto. Dodamo ohlajeno čokoladno mešanico in zmešamo. En del moke damo v čokoladno zmes, drugi del med kislo smetano, tretji del v maso ter previdno umešamo. Razdelimo testo enakomerno v papirčke. Pečemo približno 18 do 20 minut oz. dokler zobotrebec, ko ga zabodemo v sredino ni čist. Ohladimo (približno 15 minut). Previdno dvignemo vsak cupcake iz pekača. Ohladimo na sobno temperaturo.
Krema: zmešamo sladkor, kikirikijevo maslo oz. nutello, maslo, vanilijo in sol z električnim mešalnikom. Zmešamo na srednje-nizki hitrosti, da bo kremasto, previdno umešamo stepeno sladko smetano. Kremo nadevamo v dresirno vrečko, s primernim nastavkom, jo nabrizgamo na vsak cupcakes in okrasimo z mrvicami ali jedilnim zlatom. Postrežemo jih na stojalu za cupcakes-e - muffine.