Baba torta
Testo:
  • 1,7 dl mleka
  • 1 kocka kvasa
  • 70 g sladkorja
  • 1 čajna žlička soli
  • 6 jajc
  • 450 g moke
  • 150 g masla
Rumov sirup:
  • 5 dl vode
  • 50 g sladkorja
  • 3 dl ruma
Model premer 26 cm in visok 15 cm
TESTO LAHKO NADEVAMO V MODEL ZA TORTO ALI V KALUP ZA BABE
Navodila:
V veliko skledo razdrobimo kvas, dodamo toplo mleko in žličko sladkorja - to naj vzhaja.
Nato dodamo sladkor, sol, jajca in polovico moke. Mešamo pri srednji hitrosti približno 4 minute, dokler zmes ne postane gladka.
Dodamo zmehčano maslo in mešamo še 3 minute. Dodamo preostalo moko in z mešalnikom pri nizki hitrosti mešamo 2 minuti.
Potem naj vzhaja vsaj 1 uro. Testo damo v namazane kalupe, nadevamo le do polovice in ga previdno zravnamo.
Pokrijemo s čisto krpo in pustimo vzhajati na toplem, približno 30 minut, dokler testo ne naraste na približno 1 cm do roba.
Medtem pečico segrejemo na 200 °C. Pečemo, dokler ni lepe zlato rjave barve in preizkusimo z zobotrebcem.
Odstranimo iz pečice in stresemo iz kalupov po 2 minutah. Pustimo, da se ohladi, približno 15 minut.
Medtem pripravimo sirup. Zavremo vodo, rum in sladkor, dokler se ne raztopi in pustimo, da se ohladi.
Po 15 minutah namočimo babe v vroč sirup, poberemo ven in jih pred serviranjem okrasimo s stepeno smetano, kremo ali sadno solato. Pomagamo si z dresirno vrečko in primernim nastavkom.