Baba (Tradicionalna neapeljska sladica v obliki gobe. Velika od 5 do 15 cm, namočena v rum)
Sestavine za 10 mignonov Baba:
Testo:
  • 240 g moke
  • 80 g masla
  • 4 jajca
  • 40 g sladkorja
  • 20 g kvasa
  • 4 g soli
  • maslo za namastitev kalupov za babe
Sirup:
  • 3 dl vode
  • 40 g sladkorja
  • 1,5 dl ruma
Navodila:
Kvas raztopimo v 2-3 žlicah tople vode in ga zmešamo z ščepom moke in žličko sladkorja pustimo, da vzhaja. Vzhajanemu kvasu dodamo moko, jajca, maslo, sladkor in sol ter zmešamo. Ko je testo gladko ga mešamo dokler ima mehurje. Potem ga pustimo v posodi vzhajati 60 minut. Modelčke namažemo z maslom. Ko naraste ga nadevamo v kalupov za babe. Pustimo, da vzhaja 30 minut, nato pa spečemo v predhodno ogreti pečici na 180°, pečemo približno 15 minut.
Sirup: nekaj minut kuhamo sladkor, vodo in rum. Nato z njim prelijemo babe in jih razporedimo na pladenj pokrit s prtičkom.